lördag 2 december 2017

Pubföreläsning av Birgitta Forsman måndagen den 4 december.


Skeptiker- och humanistpub.
Med föreläsning av Birgitta Forsman.

Datum: Måndag 4:e december
Plats: Park Hermina, Kalmar (vägg i vägg med Kalmar Konstmuseum)
Tid: 17:00-19:00

Pub startar som vanligt vid 17.00
Kl 18 börjar föreläsningen med Birgitta Forsman, docent i vetenskapsteori.
Hon kommer prata om gudlös etik. Efter föreläsningen blir det samtal och frågor!

Vi lever i ett samhälle som fortfarande är starkt präglat av den religiösa moralen och etiken. Det var en stor olycka att kristendomen för lite mer än 1600 år sedan trängde ut den grekiska filosofin. Mycket kunskap har på grund av religionernas skull gått förlorad i bokbål och människor har lidit av kyrkligt utförd tortyr och förtryck. Efter mycket utveckling har vi i västvärlden börjat frigöra oss från det religiösa förmyndarstyret, och nu är det hög tid att också befria etiken ur religionens tvångströja.”

Birgitta Forsman är docent i vetenskapsteori med inriktning mot forskningsetik vid Göteborgs och Lunds universitet, men har också en bakgrund som kulturarbetare. Som forskare och universitetslärare har hon skrivit flera böcker om forskningsetik och haft många olika uppdrag med anknytning till etik och vetenskap. Efter pensioneringen har hon skrivit bland annat Arvet från Darwin (2009) och Gudlös etik – en befrielse ur religionens tvångströja (2009), båda på Fri tanke förlag.

Birgitta Forsman hade under ett antal år en blogg på Forskning och Framstegs webbplats. Där finns över 40 bloggar med texter utifrån hennes specialområden. Hennes avslutningsblogg från oktober 2014, "Summering", ger en bild av hennes engagemang och spännvidden i hennes kompetens.

Föreläsningen anordnas i samarbete med ABF Östra Småland/Öland.
Inget inträde!
Alla är välkomna!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar